CONCENTRACIÓ PER DEMANAR LA RETIRADA DE L’AMIANT DE LES ESCOLES DE CERDANYOLA

Fa anys de la lluita dels centres educatius públics per unes escoles lliures d’amiant. Totes les escoles construïdes abans del 2002 són susceptibles de tenir amiant en les seves instal·lacions. Reclamem la retirada dels materials amb amiant dels centres educatius i de qualsevol equipament de la ciutat.
Aquest material ha arribat a la fi de la seva vída útil, moment en el qual, comença a degradar-se i a alliberar fibres cancerígenes a l’ambient.

La unió Europea ha posat data, al 2028 ha d’estar retirat al edificis i emplaçaments públics, però al ritme actual, tardarem 260 anys en retirar tot l’amiant instal·lat.
Cal fer pressió social. A les escoles només el poden returar a l’estiu, no podem perdre mes temps. Cal aconseguir que estigui a l’agenda política, ja.

El 30 d’abril, vam fer història junts. Des de la Plataforma d’AFAs de Cerdanyola (PAC), volem agrair de tot cor:
✔️ A totes les associacions que heu donat veu a aquesta lluita
✔️ A les víctimes i familiars que heu compartit el vostre dolor i la vostra força
✔️ A cada persona que ha sortit al carrer per exigir reconeixement
✔️ Als companys de premsa que esteu donant cobertura.
Els nostres crits han ressonat a la Plaça de l’Ajuntament:
🔸 L’amiant no és història, és una emergència!
🔸 Escoles sense amiant, ja!
🔸 Reparació per les víctimes ja!
AQUEST ÉS NOMÉS EL COMENÇAMENT.
Seguirem lluitant fins que:
✅ Es retiri tot l’amiant dels edificis públics
✅ Hi hagi reconeixement i reparació per a totes les víctimes
✅ Cap família més pateixi aquesta injustícia.

Aquí teniu l’enllaç a la notícia completa

Seguim en lluita!

Contes en KAMISHIBAI a l’Escoleta!

Gràcies a totes i tots els qui vau venir el passat dijous dia 30 de gener a la sessió de Contes en KAMISHIBAI. Quin goig veure la biblioteca tan plena!

I moltíssimes gràcies, Noelia. És una sort poder comptar amb famílies amb aquesta empenta a la nostra escola!

I aquí teniu el plànol que ens ha facilitat la Noelia per tal que el pugueu descarregar i construir el vostre propi Kamishibai.

I recordeu! Aquesta setmana tornarem a obrir la Biblioescoleta per a totes aquelles famílies que vulgueu passar una bona estona amb els vostres infants.

Jo també hi vull anar!

Des de l’Escola Bellaterra ens sumem a la campanya Jo també hi vull anar, impulsada per l’Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (AFFAC) per demanar la implementació d’inclusió i, per tant, l’arribada als centres de recursos per a la correcta atenció a la diversitat. Podeu trobar aquí més informació sobre la campanya i us deixem algunes fotos de l’emotiva penjada de la pancarta a l’entrada de l’escola.

Curs 2023/2024: comencem!

IMATGE: Joan Turu
Imatge: Joan Turu

Benvinguts i benvingudes, famílies de l’Escoleta!

Ja tenim aquí el primer dia del curs 2023/2024! Si fa dos dies encara ballàvem amb l’estiu que torna del Miki Núñez, ara el que tornen són els nervis, els somriures i les retrobades del primer dia d’escola. Famílies, infants, docents i resta de personal de l’Escoleta encetem avui un nou curs que ens portarà de segur moments de tot tipus: tindrem temps per riure i per plorar, per demanar ajuda i per ajudar-nos, per aprendre i per frustrar-nos, per compartir, per cridar i per recordar… i sobretot per seguir creixent plegats!

Des de l’AFI de l’Escola Bellaterra volem aprofitar per donar la benvinguda a les famílies d’I3. Peixos i Tortugues, sigueu molt benvinguts i benvingudes a la vostra escola! També rebem amb moltes ganes i entusiasme els nous i les noves mestres que acompanyaran els nostres infants aquest curs. Tenim ganes de conèixer-vos! I, per últim, volem desitjar moooolta sort a les famílies que inicien una nova etapa a la secundària, us trobarem a faltar!

Com ja és tradició, a les famílies dels Peixos i les Tortugues us deixem aquest breu vídeo de la il.lustradora Marta Bellvehí que posa veu i imatge al text L’hora de l’adéu que en Carles Capdevila va escriure ara ja fa uns quants anys però que continua sent vigent. Molta força per aquests dies d’adaptació, tot passa i aviat els vostres fills i filles se sentiran segurs i feliços a l’escola.

Quan tinguem tots els correus actualizats us escriurem amb informació sobre l’AFI. Per ara, reserveu-vos el 26 de setembre a les 19h que, si no hi ha canvis, tindrà lloc l’Assemblea de l’AFI del nou curs. Ah! ens podeu seguir a @ampabellaterra a twitter i a t.me/AFI_Bellaterra a Telegram 🙂

Bon inici de curs a tothom!

AFI de l’Escola Bellaterra

Jornada de bricolatge Maig 2023

El mes de maig no és el millor mes per organitzar una jornada de bricolatge, ho sabem! Arriba la calor, plans a tope el cap de setmana, partits i activitats extraescolars dels nens i les nenes… però a l’Escoleta sempre hi ha coses a fer… així que ens vam posar mans a l’obra!

La brigada de famílies vam pintar les porteries (blanquíssimes!), vam arreglar la cuineta del pati d’infantil, vam fer taller de reparació de bicicletes, vam pintar les xarranques de primària i vam començar a col·locar els tendals dels patis d’infantil. La calor ja ha arribat i falten ombres a tots els espais exteriors de l’escola. Hem començat amb els més petits i encara hi ha feina per fer però mica en mica! I finalment, es va col·locar les mosquiteres de les finestres del menjador perquè les puguin obrir! I tot plegat amb una mica de fruita per anar passant…

Us deixem algunes fotos de la jornada i agraïm moltíssim la vostra participació.

AIXÒ SÍ! preneu nota perquè a l’octubre hi tornem i hi ha moooolta feina per fer. Us hi esperem!

Dissabte 20 de maig de 2023: Jornada de Bricolatge

Com cada any, l’AFI i l’Escola us proposem dedicar un matí de dissabte del mes de maig per fer les reparacions, obres i activitats que ajudin a fer de l’Escola Bellaterra un espai més acollidor i útil per als nostres fills i filles!

Enguany tenim molta feina a fer: tendalls per protegir els i les més petites de l’escola del sol, mantenim i neteja dels espais d’infantil i primària, reparació de les bicis i patinets…

A l’estiu hi ha obres previstes a l’Escoleta però hi ha moltes petites coses que podem millorar plegats. Així que, reserveu-vos dissabte 20 de maig i porteu les eines que tingueu a casa i que penseu que poden ser d’utilitat.

Seguirem informant!

La Dislèxia

Photo by form PxHere

La dislèxia és un trastorn d’aprenentatge que es caracteritza per una dificultat
a la lectura i/o l’escriptura. És un trastorn d’origen neurobiològic, que afecta aproximadament un 10% de persones, encara que en alguns estudis s’ha arribat a estimar fins al 17,5%.

Hi ha diferents graus d’afectació: lleugera, moderada o severa. I afecta principalment el procés de lectura i d’escriptura, tot i que també hi poden haver altres àrees alterades en major o menor mesura, com són la memòria de treball, l’atenció, la coordinació, la percepció i l’orientació espaial i temporal.

Segons els especialistes, el millor mètode per als alumnes amb dislèxia i
que, al seu torn, és òptim per a la resta del grup-classe és el que es basa en una
metodologia multisensorial (Orton-Gillingham). Les diferències sensorials són la causa per la qual alguns alumnes no poden aprendre amb efectivitat només escoltant o llegint. Per a molts, l’ensenyament es pot facilitar amb gràfics, diagrames, mapes mentals, ordinadors, vídeo o altres tipus d’ajudes visuals. Altres alumnes, en canvi, han de tenir les idees pràcticament a les mans.

En moltes ocasions, la dislèxia ve acompanyada d’altres trastorns
com poden ser el Trastorn per Dèficit d’Atenció amb Hiperactivitat o sense
(TDA-H), dispràxia, discalcúlia, disgrafia i disortografia. Com a conseqüència i en resposta al context (escolar, familiar, social, etc), pot aparèixer una simptomatologia secundària lleu, moderada o severa: falta de confiança, baixa autoestima, ansietat, depressió, frustració, trastorns del somni, trastorns de l’alimentació, trastorns del comportament, somatitzacions, etc.

Algunes associacions a les quals es pot adreçar:

Associació Catalana de Dislèxia https://acd.cat/
Associació Dislèxia i Família (DISFAM) www.disfam.org
Associació de famílies amb dificultats d’aprenentatge a Catalunya https://afdacat.org/
Federació Espanyola de Dislèxia (FEDIS) www.fedis.org

Hi ha alguns recursos accessibles per a tothom, i que compartim aquí
DISFAM | Associació Dislèxia i Família – Recursos i Documentació
textos.info – biblioteca digital oberta
https://www.educaciontrespuntocero.com/recursos/recursos-dislexia-alumnos/

A l’AFI de l’Escola Bellaterra tenim la comissió de diversitat d’aprenentatges i ens podeu contactar a l’e-mail de l’AFI: afi.bellaterra@gmail.com. Si voleu col·laborar sempre és ben rebuda la gent.

Jornada de la primavera (15 d’abril 2023)

Dissabte 15 d’abril vam celebrar la segona Jornada de Primavera organitzada per la comissió vincle amb l’entorn de l’AFI de l’Escoleta.

A la Jornada es van realitzar diferents activitats durant tot el matí. A primera hora l’equip del Cerdanyola Club d’Hoquei ens va fer animar a la sessió de patinatge, on tothom tenia la possibilitat de provar les seves aptituds sobre rodes, ja que comptàvem amb préstec de patins i monitoratge. Un hit absolut!

Després la gent de Trencadís ens ha dinamitzat un taller amb ceràmiques on tothom va poder expressar-se i crear la seva pròpia obra. Una experiència que ben segur tornarem a repetir perquè va agradar moltíssim a tothom.

Per continuar movent l’esquelet, l’escola de dansa Qóreo de Cerdanyola ens va muntar un circuit d’acrobàcies molt divertit que hem gaudit moltíssim.

A més hem tornat a repetir el mercat d’intercanvi on unes 10 famílies es van animar a muntar la seva paradeta. Recordeu que durant tot l’any funciona el grup de whatsapp d’intercanvi al qual tota la comunitat de l’escoleta està convidada a participar i intercanviar el que ja no facin servir!

La Comissió de coeducació va organitzar un taller de xapes coeducatives i una gimcana per visibilitzar dones importants. Molt emocionant trobar-les al nostre propi entorn.

També vam oferir un taller per plantar tomàquets i flors de temporada on els participants es van portar a casa les seves plantacions per cuidar-les i fer-les créixer, pintacares i tatoos i vam muntar una taula de jocs de taula per compartir entre tots.

La comissió de menjador ens va mantenir amb l’energia al màxim tot el matí amb uns pinxos de fruita de temporada boníssims.

Per acabar un grup de famílies vam compartir un pícnic cooperatiu al pati bosc.
Ha estat un dia complet i agraïm a tothom per l’èxit de participació! Tothom estava molt content de poder gaudir un matí diferent de l’escola ple d’activitats familiars per a totes les edats.

I aquí us deixem unes quantes fotos!


Fins al curs que ve!

Si teniu suggerències per una pròxima edició, escriviu-nos a entorn_afibellaterra@googlegroups.com

Com puc saber que el meu fill o filla té una necessitat d’aprenentatge?

La detecció de necessitats educatives especials és una situació que genera incertesa i fins i tot angoixa a les famílies que si hi han d’enfrontar.

Cada infant té unes necessitats educatives individuals que han de ser satisfetes per tal de poder avançar en el seu desenvolupament però, en alguns casos, aquestes necessitats comporten majors dificultats per assolir els aprenentatges que corresponen a la seva edat o bé requereixen de més mesures i suports que la resta de companys i companyes. Aquests infants són els que tenen necessitats específiques de suport educatiu (NESE).

Continua llegint