AMIANT A L’ESCOLA BELLATERRA

Benvolgudes famílies,

Com ja sabeu, ‘amiant és un material que es va utilitzar àmpliament en la construcció d’edificis fins fa unes dècades, principalment per les seves propietats aïllants i la seva resistència. La inhalació d’aquestes fibres pot ser perjudicial per a la salut a llarg termini.

És per això que ens hi sumem a les mobilitzacions de la Plataforma d’AFAS de Cerdanyola per la rerritada de l’amiant (aquí teniu el vídeo amb més informació):

⚠️RECORDEU⚠️
📅 30 D’ ABRIL a les 18h
📍Plaça de l’Ajuntament

No volem exposar els nostres fills i filles ni el personal docent i no docent de l’escola a aquest risc. Us adjuntem l’informe d’Infraestructures/Manteniment Escola Bellaterra que va elaborar la Comissió d’Infraestructures de l’AFI perquè conegueu en detall les deficiències dels edificis i espais.

Pel que fa l’amiant aquesta és la informació més destacada a l’informe:

Persisteix amiant en la totalitat de la teulada de l’edifici de Primària. Per la part exterior està encofrat però no està encapsulat. Per la part interior l’amiant només està tapat a la vista per un fals sostre.

Algunes consideracions:

A. L’única solució és la retirada definitiva de l’amiant per empresa especialitzada. De manera planificada, prioritzada i segura (Pla Nacional per a l’Erradicació de l’Amiant a Catalunya 2023-2032).

B. No hi ha cap nivell d’exposició a l’amiant considerat segur, és un cancerigen de categoria 1A, la més perillosa (consultar font).

C. L’encapsulament només és una solució temporal a l’espera de la retirada definitiva. Aquestes mesures perden l’efectivitat amb el pas del temps.

D. La situació que tenim actualment als sostres de l’Escola Bellaterra (fals sostre), no és un encapsulament. Per tant, entenem que no és ni una solució provisional.

E. La vida útil del materials que contenen amiant (MCA), des de la data de la seva fabricació, s’estima entre 30 i 50 anys (font1 i font2). L’Escola Bellaterra es va inaugurar al 1978. Els MCA de l’Escola han doncs superat la seva vida útil. A part que estan exposats a manipulacions, moviments del sol i fenòmens meteorològics que el degraden i el fan més friable.

F. Els infants són població vulnerable davant MCA. El seu sistema respiratori i immunològic és immadur, per alçada estan més a prop de nivell de terra (on hi ha més concentració de partícules), la seva freqüència respiratòria és major que la d’un adult, la seva esperança de vida és més llarga (major exposició i marge per aparició de patologia malgrat el període de latència de les malalties i càncers associats a l’amiant, algunes de fins a 20 anys de latència).

G. Cal aplicar el principi de precaució: davant el dubte, retirar.

H. Les cates d’aire que es practiquen des de les administracions no tenen validesa en el context escolar. Aquesta mesura respon a una relació de riscos laborals. Està pensada per xifrar el nivell d’exposició en treballadors que manipulen MCA, amb equips de protecció (mascareta, mono…). En cap cas està pensat per l’àmbit escolar.

I. Segons el Pla d’Erradicació de l’Amiant de Catalunya, els ajuntaments havien de tenir un inventari de tot l’amiant del seu municipi abans de l’any 2024 (l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès no el té). La data màxima de retirada de l’amiant en espais públics és el 2028. Cal començar la retirada immediatament.

És per tot això que des de l’AFI de l’Escola Bellaterra sol·licitem la retirada urgent per empresa especialitzada. De manera planificada i segura. Amiant és un problema de salut pública i medi ambiental pendent de resoldre als municipis.

Ens veiem el dia 30 a la Plaça de l’Ajuntament!

AFI Escola Bellaterra

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *